İkinci el telefon almadan önce dikkat edilmesi gerekenler.

Elektronik eşya fiyatlarının tavan yaptığı bugünlerde, deyim yerindeyse etinden tırnağından biriktirdiğin para ile telefon alacak arkadaşların dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır.



1. Telefon alırken önceliğiniz ürünü elden almak olsun: Kargodan gelen kutuda salatalık yada tadı ondan daha kötü olan ucuz telefon görmek istemiyorsanız, ürünü mutlaka satıcının yanına gidip elden teslim almak en akıllı yöntem.

2. Ne alacağınızdan emin olup öyle alış veriş yapın: Bildiğiniz gibi her şey marka ve modelle bitmiyor. Her modelin kendi içinde de değişik versiyonları olabiliyor. Konu Samsung olunca alfabenin her bir harfi devreye girebiliyor. Yani siz Amiral serisi bir telefon algınız diye mutluluktan havaya uçarken, Beat serisi gibi aynı modelin daha ucuz üretilen sürümü ile gözleriniz yaşlı, elleriniz boş kalabilirsiniz.

3. Telefonun dış görünüşü kesinlikle önemli: Polyanılık yapıp, göz yaşı döken satıcıya acıyarak "nede olsa ikici el, daha sonra satarım" diyerek, size resimde gösterildiği olmayan telefonu almayın, aksi halde son sahibi siz olacağınız için: cihaz hayatının geri kalanını çekmecede geçirmeye mahkum olur. Bu konuda katı olun veya illa alacağım derseniz size fiyatı kırmak için büyük bir fırsat.

4. Cihazı almaya giderken yanınızda güvenlik ve kontrol için: Beş liralık tantuniyle veya a101, şok, bim ile kafalaya bileceğiniz bir arkadaş yada arkadaş grubu ile gidin, bunun hayati önemi var.
Baktınız tek başına gitmek zorundasınız, güvenilir ve ikinize ortak yakınlıkta bir mekanda buluşun. Aksi halde en kötü senaryo keko mahallesinde dayak yemek olur herhalde :)

5. Telefonun her şeyini kontrol edin. Hatta belli bir süre sonra kendinden kapanıyor mu diye? Satıcıyı gerekirse yarım saat lafa tutun. Baktınız alış veriş için acele ediyor ve her an kaçası var, o kişi yüzde yüz güvenilmez olacağı için cihazdan uzak durun. Her şeye rağmen cihaz kaçmayacak kadar iyi ise garanti kağıdını almaya ısrar gösterin, garantili ürün her ne kadar tuzlu olsa bile geleceğe dönük en büyük yatırımınız olur.

6. İşte arkadaşınıza yaptığınız yatırımın meyvesini en cokta burda yiyeceksiniz: Telefona hattınızı takın ve arkadaşınızı arayıp, seste parazit varmı yada kesilmeler oluyor mu? diye kontrol edin.
Varsa kendi internetinize yada arkadaşınızın modemine bağlanarak cihazın wi-fi'sini mutlaka ama mutlaka kontrol edin.
Tuşları hızlıca kontrol edin ve basmayan harf var mı diye klavyeyi deneyin. Ekranda sararma var mı dikkat edin ve bu arada bir gözünüz bataryanın yüzdesinde olsun, aksi halde daha ilk dakikadan masraflara pil parası eklenmesin.

7. Gelelim final aşamasına: Final sahnesi dediysem hemen öpmeye hevesli insanlar gibi oradan kaçmaya çalışmayın. Telefon kulaklığı, şarj aleti, kılıfı  ve kutu faturası gibi aksamları kesinlikle isteyen, asla korkak ve çekimser birisi olmayın.
Bu sözleri gaz vermek için söylenmiyorum, yarın bir gün telefonu satmak isterken, cihazın bağırsağına kadar isteyen birisine denk geldiğiniz zaman aklınıza büyük bir ihtimalle ben gelirim.

0 yorum:

Yorum Gönder